Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Όσα αφήνουμε να πεθάνουν...Norman Cousins

Αλέξανδρος Ησαΐας: Η μάχη της Αλαμάνας

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Επανάσταση του 1821. Παραθέτω κάποια αποσπάσματα απ’ την ομιλία του και τα σχόλια κάποιων εκ των πρωταγωνιστών… και μη.

Αλ Τσίπρας: «Την Ελληνική Επανάσταση δεν μπορούμε να την διαβάσουμε, ούτε, πολύ περισσότερο, να την κατανοήσουμε, έξω και πέρα από την οικουμενική δυναμική των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων της εποχής εκείνης. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το 1821, πέρα από «Ελληνική υπόθεση», είναι το έτος της εξέγερσης στο Μεξικό, είναι το έτος της ενοποίησης της Αϊτής, το έτος της διακήρυξης της ανεξαρτησίας για μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι η εποχή που απέναντι στην Ευρώπη των παλαιών καθεστώτων, της από Θεού ταγμένης απολυταρχίας, των εκ καταγωγής προνομίων και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συγκροτείται ένα ριζοσπαστικό ρεύμα ιδεών, που διεκδικεί την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης, της θρησκευτικής ελευθερίας.»
Σχόλιον…1ον
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Σὰν μία βροχὴ ἦρθε σὲ ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας καὶ ὅλοι, καὶ οἱ κληρικοὶ καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ γραμματισμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, ὅλοι συμφωνήσαμε στὸν ἴδιο σκοπὸ καὶ κάναμε τὴν ἐπανάσταση… Ἡ ἐπανάστασις ἡ ἐδική μας δὲν ὁμοιάζει μὲ καμμίαν ἀπὸ ὅσας γίνονται τὴν σήμερον εἰς τὴν Εὐρώπην. Τῆς Εὐρώπης αἱ ἐπαναστάσεις ἐναντίον τῶν διοικήσεών τους εἶναι ἐμφύλιος πόλεμος·ὁ ἐδικός μας πόλεμος ἦτο πλέον δίκαιος, Ἦτον ἔθνος μὲ ἄλλον ἔθνος».

Αλ Τσίπρας :«Αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο οι πληθυσμοί ήταν υποταγμένοι ελέω Θεού, και επιδιώκει ταυτόχρονα την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης, στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των εθνών.»
Σχόλιον… 2ον
Αδαμάντιος Κοραής:«Μόνον το Εαγγελίου διδαχ μπορε ν σώση τν ατονομίαν το γένους. Ο λληνες πολέμησαν χι μόνο πρ πατρίδος λλ κα πρ πίστεως».

ΣΧΟΛΙΟΝ… 3ον

H τραγωδία της ζωής δεν είναι ο θάνατος
αλλά όσα αφήνουμε να πεθάνουν μέσα μας
όσο είμαστε ζωντανοί.

Norman Cousins

1 σχόλιο: