Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Περιορίσαμε τα όνειρα... Ζώης Μάναρης



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ…

Γιάνης Βαρουφάκης: «Το χρέος είναι μη βιώσιμο». 6/2/15, star.gr

Π. Λαφαζανης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: «Αν υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι μήπως εφαρμόσουμε μέρους του μνημονίου σε ποσοστό 50- 60 ή 70% τους διαβεβαιώνουμε ότι: Κύριοι μην ανησυχείτε τα μνημόνια και η τρόικα τέλος!»10/2/15, protothema.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο - Δεν εκβιαζόμαστε».11/2/15, ethnos.gr


Αλέξης Τσίπρας: «Τέλος το Μνημόνιο και η τρόικα». 13/2/15, parapolitika.gr

Αποσπάσματα από την επιστολή (18/2/15)του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που συνοδεύει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. (σημ: υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμα και Σαμαρά.) Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία»
«Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (σημ: δανειακής σύμβασης) την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου».
«Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της» (σημ: η οποία είχε χαρακτηριστεί αποικιοκρατική από το σύνολο της ελληνικής Αριστεράς)
«Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι : α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς (σημ: ΤΡΟΙΚΑ), θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες (σημ: Ίσως γι’ αυτό δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς χθες στη Βουλή και πήρε παράταση για την άλλη βδομάδα.)οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. (σημ: του μη κατονομαζόμενου, πλην ευκόλως εννοούμενου Μνημονίου).

«Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς (σημ: ΤΡΟΙΚΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». 

Παρ όλα αυτά  το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιστολή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Δούρειο Ίππο» των Αθηνών. Συγκεκριμένα, στο κείμενο που κατέθεσε στο EuroWorkingGroup, το απόγευμα της Πέμπτης (19/2/15), το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαιτεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτεί για συνέχιση και ολοκλήρωση του Μνημονίου.
«Χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση της Ελλάδας, η οποία πρέπει να περιέχει τρεις βραχείες και απολύτως κατανοητές φράσεις: “Αιτούμεθα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενδογενούς ευελιξίας του. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς οποιεσδήποτε αλλαγές σε μέτρα του υπάρχοντος Μνημονίου Κατανόησης. Και στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος”»

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή». 20/2/15, protothema.gr

ΣΧΟΛΙΟΝ…

Είναι καιρός
που περιορίσαμε τα όνειρα
στα όνειρα του ύπνου...

Ζώης Μάναρης, Κάθειρκτος σκαλιστός καημός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου