Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Οι μνηστήρες...

Gustav Schwab 1882


Από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση…

Α. Σαμαράς: «Ο κ. Τσίπρας είναι μικρός Ναπολέοντας, αυτά που είπε είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνετε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, για κυβέρνηση μην το σκέπτεστε».

Α. Τσίπρας:« Ο χρόνος σας τελειώνει σε τέσσερις μήνες».

Ευ. Βενιζέλος:« Εκβιάζετε συνειδήσεις υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Φ. Κουβέλης  «η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της χώρας».

Π. Καμμένος: «Αφού γνώριζε ο Σαμαράς ότι το μνημόνιο υπαγορεύθηκε γιατί δεν κάνει εξεταστική ; Αν δεν γίνει, είστε συνένοχοι»

Αλ. Παπαρήγα: «Η μεν Ν.Δ. χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις»

ΣΧΟΛΙΟΝ…

Είναι γνωστή σε όλους η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η εξολόθρευση των μνηστήρων. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ο συμβολισμός των ονομάτων των μνηστήρων οι οποίοι πήγαν να του πάρουν το βιός του, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, δηλαδή την πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον Ξένιο Δία.
Ο Πρώτος μνηστήρας που εξολόθρευσε ο Οδυσσέας είναι ο
Ν. Εγγονόπουλος: Οδυσσέας & Πηνελόπη
Αντίνοος. Η λέξη μιλά από μόνη της, είναι η αντί-νόηση, δηλαδή αυτός που διαστρέφει την πραγματικότητα ώστε να μην σκεφτόμαστε καθαρά, για να ελέγχει την κατάσταση. Κατά τον Όμηρο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου, γι αυτό πρέπει να πεθάνει πρώτος.
Ο δεύτερος μνηστήρας που εξολοθρεύτηκε είναι ο Ευρύμαχος. Είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα, είναι δεινός και αδίστακτος μαχητής.
Ο τρίτος με την σειρά που σκοτώνει ο Οδυσσέας είναι ο Αμφίνομος, αυτός είναι εκείνος που διαστρεβλώνει τον νόμο αλλάζει τη τάξη των πραγμάτων. Είναι επικίνδυνος διότι είναι μέσα σε όλες τις καταστήσεις.
Ο τέταρτος μνηστήρας στη σειρά που αναφέρει ο Όμηρος ότι σκότωσε ο Οδυσσέας, είναι ο Αγέλαος, είναι ο λαοπλάνος, είναι αυτός που με πλάνα λόγια μπορεί να παρασέρνει το Λαό σε επικίνδυνα σκαλοπάτια. Μπορεί μάλιστα με την βοήθεια του Αντίνοου να μετατρέψει το λαό σε κατευθυνόμενη αγέλη.
Καθορίζει ο Όμηρος μια τέτοια σειρά προτεραιότητας στην απαλλαγή του Οδυσσέα από τους μνηστήρες ώστε να ανακτήσει τον χαμένο βιός του. Τίποτα δεν είναι στην περικοπή αυτή τυχαίο. Κρύβει ένα βαθύτατο νόημα το οποίο και σήμερα ισχύει ιδιαίτερα στη χώρα μας με την μεταπολίτευση.


Από άρθρο της Εστίας,  21/8/2012, του Ιωάννη Ασλανίδη Αντιστράτηγου ε.α. επίτιμου διοικητή της ΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου