Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Είναι ο Στουρνάρας τόσο μαλάκας όσο δείχνει...Πανελλήνιες 2014 – Θέμα Μαθηματικν

Έστω οτι παραγγέλνεις 3 πιτόγυρα (με απ όλα) απ τον ντελιβερά της γειτονιάς σου. Στην πορεία όμως καταλαβαίνεις οτι ξέμεινες απο τσιγάρα και λες «δεν πετιέμαι μέχρι το περίπτερο;» Και επειδή πεινάς σαν πούστης, περνάς και από το γυράδικο να πάρεις την παραγγελία, αντί να περιμένεις να στη φέρουν. Η πείνα σου είναι τέτοια, που την πρώτη μπουκιά (αυτή που έχει όλο το τζατζίκι που κάθεται στην κορφή) την τρως μέσα στο γυράδικο, ενώ το υπόλοιπο πιτόγυρο το τρως στον δρόμο και κρατάς τα άλλα δύο για να τα φας στο σπίτι.

Ερώτημα 1ον: Θα πληρώσεις ΦΠΑ για ντελίβερυ ή για κατανάλωση εντός του καταστήματος;
Ερώτημα 2ον: Το τζατζίκι θα χρεωθεί με διαφορετικό ΦΠΑ από τη στιγμή που το κατανάλωσες εντός του καταστήματος;
Ερώτημα 3ον: Τα δυο πιτόγυρα που θα καταναλώσεις στο σπίτι, θα έχουν ΦΠΑ ντελίβερυ, αφού τα παρήγγειλες τηλεφωνικώς;
Ερώτημα 4ον: Υπολόγισε το σύνολο του ΦΠΑ και για τα 3 πιτόγυρα

Ερώτημα 5ον: Είναι ο Στουρνάρας τόσο μαλάκας όσο δείχνει, ή και λίγο παραπάνω;

5 σχόλια:

 1. Αισθάνομαι ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όπως διαφαίνεται από το σχόλιό σας, ταιριάζουν απόλυτα σε ένα λαό ανώριμο και αποτελούν παραπλανητικό πολιτικό λόγο.
  Με τέτοιου είδους επιχειρήματα Σοφιστικής "λογικής" έχει καταφέρει επί σειράν δεκαετιών, η πολιτική ελίτ της χώρας να οδηγήσει τον λαό και την χώρα σε εξαθλίωση.
  Σαφώς και το ερώτημα παραμένει: Φταίει ο λαός που εκλέγει ιδιοτελείς, "ανίκανους" πολιτικούς και ως ένα βαθμό αντάξιούς του, ή οι ηγέτες που θα έπρεπε να είναι πιο πεφωτισμένοι ώστε να τον οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση.
  Και μόνο σαν ενδεικτικό αυτού του προβληματισμού θα δεχόμουν το ως άνω σχόλιό σας,
  Πειθίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το σατυρικόν αυτό κείμενον,που ουδόλως απέχει πραγματικών γεγονότων, σκοπόν έχει να αναδείξει,αγαπήτε Πειθίων, την αδυναμιάν των «πολίτικών» αυτής της χώρας να σκεφτούν,να αποφασίσουν και να συντάξουν έναν νόμον ή μίαν εγκύκλιον με τη σοβαρότητα αυτή, που θα έπειθεν τον πολίτην να ευθυγραμμιστεί.. Οι δε προσεγγίσεις πρέπει να είναι ποικίλες και να αναδεικνύουν και το γελοίον του πράγματος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αξιότιμε κε Γεωργίου, από πότε η ορθότητα μίας σκέψης ορίζεται όχι από την λογική του γεννήτορός της, αλλά από την αντιληπτική ικανότητα του αποδέκτη αυτής;
  Σαφώς και έχει κάποια αξία το να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο οι σκέψεις (και άρα οι νόμοι στην περίπτωσή μας) ώστε να γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι που υπάρχουν και η επαγωγικός δρόμος που τις διαμορφώνει, αλλά επ΄ουδενί λόγω δεν μπορεί να αποτελέσει βάση κριτικής της σκέψης αυτής καθαυτής.
  Και εδώ εμφανίζεται ένα μέγιστο θέμα. Είναι ουκ ολίγες οι φορές που κατακρίνουμε κάτι απλά γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου ή δεν το καταλαβαίνουμε σωστά!
  Η ωριμότητα στην δημοκρατία προϋποθέτει την ενεργητική στάση του ατόμου στο να κατανοήσει την θέση του απέναντί του, άλλως οδηγούμεθα σε στείρες αντιπαραθέσεις που δεν αγγίζουν την ουσία αλλά το φαίνεσθαι των πραγμάτων.
  Πειθίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βεβαίως και η αντιληπτική ικανότητα του αποδέκτη,δεν ορίζει την ορθότητα μιας σκέψης,αλλά και ο γεννήτορ, εάν στερείται της ικανότητος του σκέπτεσθαι, είναι αδύνατον να γίνει αντιληπτός.Εν κατακλείδι, το προέχον σήμερον είναι όπως γίνει αντιληπτον εις τον πολίτη το μέγεθος της πνευματικής ανικανότητος τινών εκ των ασκούντων την εξουσίαν και την αδύναμίαν των να δημιουργήσουν θεσμούς,πλαίσια και νόμους να στηρίξουν το υπ'αυτών επιδιωκόμενο πολίτευμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνώ απολύτως, μόνο που το παράδειγμα που αναρτήσατε δεν αποδεικνύει στέρηση της ικανότητος του σκέπτεσθαι ή της πνευματικής ανικανότητας των πολιτικών ή αδυναμίας άσκησης εξουσίας (χωρίς να σημαίνει ότι κατά περίπτωση δεν ισχύει π.χ. Λιάπης). Όπως επίσης και πρέπει να είναι κατανοητό από τον πολίτη ότι το ζητούμενο δεν είναι το αν πρέπει να γίνει αντιληπτός ως προς την λογική που τον οδηγεί σε κάποια απόφαση/νόμο όσο και αν είναι θεμιτό κάτι τέτοιο.
  Εάν θέλετε να καταδείξετε την ανικανότητα των ασκούντων την εξουσία υπάρχουν πολλαπλά άλλα παραδείγματα από αυτό που χρησιμοποιήσατε στην ανάρτηση ταύτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή