Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Εδωσα τα πάντα πριν ζητήσω και τη δική σας βοήθεια.

Σερ Thomas Lawrence =Ιωάννης Καποδίστριας Ο πίνακας ανήκει στη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄ και είναι εκτεθειμένος στον Πύργο του Windsor.

«Ο Καποδίστριας ήταν statesman με ηθικές αρχές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην ημερίδα για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον οποίο οι Ελβετοί θα τιμήσουν δεόντως από το Νοέμβριο του 2013 και όλο το 2014.
Οι ψυχροί Ελβετοί δεν ξεχνούν τον πρώτο επίτιμο πολίτη της χώρας τους. Οι θερμοί Νότιοι προτιμούν να μη θυμούνται, για να μη στενοχωριούνται. Τη διαφορά statesman και politician, τη διαφορά αυτού που σκέφτεται τις επόμενες γενιές απ’ αυτόν που κινείται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.
Ο Καποδίστριας δεν ήταν μόνο statesman, είχε και ηθικές αρχές, κι αυτό του το αναγνώριζαν ακόμη και οι αντίπαλοί του, όπως ο Μέτερνιχ. «Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας», είχε παραδεχτεί ο φοβερός και τρομερός Αυστριακός διπλωμάτης.
«Είμαι ευχαριστημένος... (γράφει στον πατέρα του) Αντιστάθηκα στις πιο μεγάλες και γοητευτικές προτάσεις... προκειμένου να μείνω με όλη μου την καρδιά προσκολλημένος... σε όσα εγώ πιστεύω ως ιερά καθήκοντα... Θα είχα προχωρήσει κατά χίλια βήματα στη σταδιοδρομία μου, αλλά έξω από τις αρχές μου...».
«Είσθε αξιοθαύμαστος», του είπε μία βαρόνη, όταν είδε ότι ζούσε σε δύο λιτά δωμάτια στη Γενεύη. «Μα όχι, κυρία μου, απλώς είμαι συνεπής προς τον εαυτό μου… Όταν όλα τα διαβήματα και οι ενέργειές μου, όλες οι γραπτές μου εκκλήσεις ζητούν από τις γενναιόδωρες ψυχές ψωμί και ενδύματα για τους συμπατριώτες μου, όταν, αφού χτύπησα τις πόρτες των παλατιών των πλουσίων, χτύπησα μετά και τις πόρτες των καλυβών των φτωχών... πρέπει να ημπορώ να τους λέω με παρρησία: ''Εδωσα τα πάντα πριν ζητήσω και τη δική σας βοήθεια''».
Ψιλά γράμματα γι' αυτούς που, μόλις μάθουν μερικούς κανόνες της γραμματικής και ιδούν μερικά βουνά της Ευρώπης, «χειροτονούνται μόνοι διορθωταί της κοινωνίας και νομοθέται της πολιτείας».
Πλην, κύριε, άλλο γραμματική, άλλο κοινωνία και άλλο πολιτεία. Τόσο πολύς καπνός γεμίζει τας κεφαλάς υμών, ώστε δεν εννοείτε οποίον και οπόσον χάσμα διαχωρίζει τας δύο τελευταίας από της πρώτης».

Κατερίνα Τζωρτζινάκη

 Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου