Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Ουαί υμίν

Μιχ. Μακρουλάκης

Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ  πάντων ο αγών.  Αισχύλος Πέρσαι  472π.Χ. 
                        
Τελικά, αυτός εδώ ο τόπος πρέπει να κρύβει πολλά και σπουδαία πάνω του και μέσα του.
Δεν εξηγείται αλλιώς η από αιώνων προσπάθεια τόσων και τόσων να πατήσουν  το  πόδι τους εδώ.
Άλλοτε ερχόμενοι ως φίλοι, που λέει και ο ποιητής και άλλοτε ως εξολοθρευτές…
Πολλές φορές με στρατό επέβαλαν τη θέληση τους, άλλες πάλι βρίσκοντας κατάλληλους ‘’ανθρώπους’’ που έκαναν τη ‘’ δουλειά’’ αναίμακτα…
Σήμερα έρχονται ως προστάτες, συνέταιροι, έχοντες ίδιον συμφέρον ,να ασκήσουν κατοχή, φανερή αυτή τη φορά, για πενήντα ολόκληρα χρόνια, κατά την  αφερέγγυα και σαφώς επισφαλή, δήλωσή τους.
Και αυτή τη φορά, βρέθηκαν εφιάλτες, να προετοιμάσουν το έδαφος και να ανοίξουν την κατάλληλη στιγμή την κερκόπορτα ώστε να περάσουν οι βάρβαροι.
Έφτασε η ώρα λοιπόν να αγωνιστούμε ξανά για όλα αυτά που μας ανήκουν. Και ο αγώνας τώρα θα είναι πιο δύσκολος διότι ο εχθρός δεν θα είναι ορατός με την πρώτη ματιά και θα ποντάρει στο ότι γρήγορα θα ‘’ξεχαστούμε’’ και θα τον κάνουμε φίλο.                                                   
’Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί ‘’ έλεγε ο αξέχαστος ηθοποιός μας Αρτέμης Μάτσας
Γνωρίζουν όλοι αυτοί –οι γενόμενοι εκόντες άκοντες μέλη  συμμορίας, στιχιζόμενοι λόγω ανικανότητας πίσω από τον κάθε προέλευσης αρχηγό- ότι αυτή ετοίμαζε επί τριάκοντα έτη την κατάσταση, εψήφισε κατ’ εντολή των βαρβάρων αφεντικών της, τα όσα εψήφισε, ‘’ðιαμοίρασε τα ιμάτια ημών’’ γνωρίζουν επαναλαμβάνω ότι σ’αυτόν τον τόπο εκτελέστηκαν άνθρωποι που πολέμησαν γενναία,  αλλά έχασαν  τον πόλεμο;[1922]
Έχουν υπ’όψιν τους τι όνομα θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους;
Έχουν ακουστά το άπαξ προδότης, πάντα προδότης;
                        Δημήτρης Γ.
                                                                      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου