Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μια μέρα...Ελύτης

Εγγονόπουλος


Ο ποιητής…
Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του
 ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ “ΕΝ ΛΕΥΚΩ” Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

Και η ιστορία
Το 1943 στα μαύρα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής θα φτάσουν στην Ελλάδα δύο οικονομικοί εμπειρογνώμονες, ο Γερμανός Δόκτωρ Κλόντιους και ο Ιταλός Ντ΄Αγκοστίνο , με αποστολή να λύσουν το οικονομικό και επισιτιστικό μας πρόβλημα.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο-βιογραφία για τον Ιωάννη Βουλπιώτη  «Άγγελος ή Δαίμονας» της κόρης του κας Ιζαμπέλας Παλάσκα, ο Έλληνας υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, Έκτωρ Τσιρονίκος, σχολιάζει με τον Βουλπιώτη τις απαιτήσεις των παραπάνω απεσταλμένων:

«Χειροπιαστό τίποτα δεν δίνουν, μόνο απαιτήσεις έχουν. Θέλουν κι άλλες οικονομίες να κάνουμε, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το ζωνάρι δεν σφίγγει άλλο. Μιλάνε για δημοσιονομική πειθαρχία, λες και μοιράζουμε τα ανύπαρκτα λεφτά του κράτους δεξιά και αριστερά. Λένε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, ή να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις και είναι γνωστό πως έχουν ξεφυτρώσει παντού γερμανοί και ιταλοί επιχειρηματίες, που χωρίς κανένα κεφάλαιο έχουν πάρει στα χέρια τους μεταλλεία, υλοτομίες, προμήθειες και κάνουν ό,τι θέλουν. Ήρθαν για να διαπιστώσουν τι έχει απομείνει, για να το πάρουν και αυτό. Ζήτησαν να ιδιωτικοποιήσουμε την Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων και την επιχείρηση να την αναλάβει ιδιώτης, προφανώς γερμανός ή ιταλός. Ακούσαμε και το άλλο απίθανο :  Να μας δώσουν λέει ένα έκτακτο δάνειο που θα το αποπληρώσουμε εντόκως όταν λήξει ο πόλεμος, αλλά προηγουμένως ζητούν εγγύηση να τους καταβάλουμε το ισόποσο τοις μετρητοίς ! Είμαι επιστήμονας οικονομολόγος, έχω ασχοληθεί στο εξωτερικό με τράπεζες και μελέτες επί μελετών, αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει.»

Δ Κούκουνας, περ. Λαβύρινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου