Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Περί Δικαιοσύνης

David  Gerard


Μια διδακτική ιστορία
Οι πίνακες βασίζονται σε μια ιστορία σχετικά με τη δίκη και την εκτέλεση ενός άδικου και διεφθαρμένου δικαστή, του Sisamnes που σημειώθηκε τον 6ο π.Χ. αι. Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος (485-421/415 π.Χ.) διατηρεί για τις επόμενες γενιές την ιστορία της σκληρής απόφασης του Πέρση βασιλιά Καμβύση ΙΙ, ο οποίος βασίλεψε από το 529 έως το 522 π.Χ., εναντίον του διεφθαρμένου δικαστή Sisamnes. Η ιστορία παρουσιάζεται συνοπτικά στο πέμπτο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου.
Ο Sisamnes, μας λέει ο Ηρόδοτος, ήταν ένας βασιλικός δικαστής επί της βασιλείας του βασιλιά Καμβύση II. Ο Sisamnes δέχθηκε δωροδοκία από ένα εκ των μερών σε μια δίκη, και ως εκ τούτου έβγαλε μια άδικη απόφαση. Ο βασιλιάς Καμβύσης έμαθε για την δωροδοκία, κατηγόρησε τον Sisamnes, και διέταξε να τον συλλάβουν και να τον τιμωρήσουν, αλλά όχι με συνηθισμένη τιμωρία. Η τιμωρία ήταν τόσο ευφάνταστη όσο και σκληρή:
Ο βασιλιάς Καμβύσης διέταξε να του σκίσουν το λαιμό , να του γδάρουν όλο το δέρμα και να περιδέσουν την καρέκλα στην οποία ο Sisamnes συνήθιζε να κάθεται για να εκδίδει τις ετυμηγορίες του, με λωρίδες από το δέρμα του.
Η επινοητικότητα του Καμβύση δεν σταμάτησε εκεί. Σε αντικατάσταση του γδαρμένου και φονευμένου δικαστή Sisamnes , διόρισε τον γιο του Sisamnes, Otanes ως το νέο δικαστή. Ο Καμβύσης προειδοποίησε τον Otanes να έχει κατά νου την προέλευση του δέρματος της έδρας πάνω στην οποία κάθεται όταν προβαίνει στην εξέτασή των μαρτύρων προκειμένου να εκδίδει τις αποφάσεις του.

Το 1498, ανατέθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Μπριζ στον David Gerard, να ζωγραφίσει δύο πίνακες που απεικονίζουν την αρχαία ιστορία. Το ολοκληρωμένο έργο επρόκειτο να αναρτηθεί στους θαλάμους των δημοτικών συμβούλων στο δημαρχείο. Αυτό ήταν τότε μια προειδοποίηση προς τους τοπικούς δικαστές οι οποίοι θα έβλεπαν τους πίνακες κάθε μέρα, ότι η πόλη ανέμενε να επιτελούν το καθήκον τους και να αποδίδουν τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστοι από τη διαφθορά των εξωτερικών οικονομικών συμφερόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου